Yeni Ekonomi Yönetimin 4’lüsü… Enerji Bakanı’nın Zam Sınavı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında bugün ikinci toplantısını yapacak yeni kabinede, öncelikli gündem ekonomi olacak. Toplantıda, asgari ücrete temmuz ayında yapılacak ara zammın ve deprem bölgesine yönelik çalışmaların ele alınması bekleniyor.

Erdoğan, yeni bakanlarla ilk kabine toplantısını geçen hafta gerçekleştirdi. Kabine sonrasında bakanlar, sorumlu oldukları bakanlıkların üst yönetimleriyle (bakan yardımcıları, genel müdürler) bir araya geldi.

Bakanlar, yeni dönemin yönetim anlayışıyla ilgili mesajlar verdi. Yeni yönetim anlayışına damga vuracak 4’lü şöyle:

YABANCI SERMAYE: Türkiye’ye, yabancı sermayenin çekilmesi için projeler geliştirilecek. Bu projeler, uluslararası zeminlerde tanıtılacak. Yabancı yatırımcılarla ve finansörlerle görüşmeler yapılacak. Türkiye’nin, bu alanda yitirdiği “güven” ortamının yeniden oluşması için çaba harcanacak.

İŞ DÜNYASI İLE YAKIN TEMAS: Bakanlıklar ve bürokrasi, iş dünyası ve iş insanları ile yakın temasta olacak. Yatırımların önündeki engeller kaldırılacak. Yatırım kararlarının hızla hayata geçirilmesi için gereken adımlar atılacak.

SİYASİLER İLE İLİŞKİLER: Siyasetçiler ile (başta iktidar partisi ve bileşenlerini oluşturan siyasi partiler ve milletvekilleri) iletişim kanalı açık tutulacak. Görüşme talepleri karşılanacak.

BAHANE DEĞİL İŞ: Bakanlıklar ve genel müdürlükler, faaliyet alanlarıyla ilgili süregelen projeleri ve işleri hiçbir bahaneye sığınmadan tamamlayacak. İş odaklı süreç işletilecek.

Enerji Bakanı’nın zam sınavı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, ilk büyük sınavını ay sonunda, temmuz ayı elektrik ve doğal gaz tarifelerinde verecek.

BOTAŞ, haziran ayında doğal gaz tarifelerini değiştirmedi ve sabit tuttu. Ancak, son günlerde dolar kurunda yaşanan hızlı artış, doğal gaz ithalat maliyetlerini ciddi biçimde artırdı.

BOTAŞ, doğal gazı dolarla ithal edip, TL ile satıyor. Uzmanların hesaplamalarına göre kurlarda yaşanan artış, iç piyasada uygulanan gaz tarifelerinin dolar karşılığını yüzde 11 düzeyinde geriletti.

BOTAŞ’ın, doğal gaz ithalat sözleşmelerindeki fiyat formülünde esas alınan Avrupa’daki en önemli gaz merkezi Hollanda’daki TTF’te de yukarı yönlü bir hareket gözleniyor.

Uzmanlara göre bu hareket doğal gazda zam baskısı oluşturuyor.

Peki, elektrik tarifelerinde durum ne? Elektrikte de maliyet baskısı artıyor.

Bayraktar’ın, göreve gelir gelmez zam yapan bir bakan olarak gündeme gelmek istemeyeceğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Döviz kuru depreminin enerjiyi vurduğu bir dönemde temmuz ayı tarifeleri bakalım nasıl belirlenecek?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir